Pogledajte rezultate uzoraka mleka: Najviše aflatoksina u svežem mleku

“U samo devet uzoraka sa liste od 35 uzoraka mleka, koju je danas na Tviteru postavio vojvođanski sekretar za poljioprivredu Goran Ješić, koncentracija aflatoksina niža je od najviše dozvoljene, dok je u pojedinim proizvodima, najčešće “Niške mlekare”, “Subotičke mlekare”, somborskog “Somoboleda” i kragujevačkog “Meglea”, koncentracija ove kancerogene supstance čak i dvostruko veća od dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu.

U pitanju su uglavnom sveža, pasterizovana mleka. Najviše koncentracija Aflatoksina M1 od 0,1 mikrograma po kilogramu zabeležena je u Svežem mleku od jednog litra, pasterizovanom i homogenizovanom sa 2,8 odsto mlečne mesti Niške mlekare. Na kontrolisanom uzorku, takođe, nije bio ni uočljiv datum do kojeg je proizvod upotrebljiv.

Isto toliko je registrovano i kod “K plus” svežeg mleka mlekare “Megle”. Problematično je i sveže mleko sa 1,6 odsto mlečne masti iz “Niške mlekare”, u kojem je registrovano 0,099 mikrograma po klogramu aflatoksina, koliko i u “Ella” trajnom mleku “Subotičke mleklare”. U mleku proizvođača “SZR Sirela Maglić”, kao i u “Dukat” svežem mleku sa 2,8 odsto mlečne masti, registrovano je 0,091 mikrograma aflatoksina.” – Vest preuzeta sa: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/368370/Pogledajte-rezultate-uzoraka-mleka-Najvise-aflatoksina-u-svezem-mleku

Gde mi zivomo !?

 

Sennna88

About Sennna88

Konstruktivni oportunista

Leave a Reply